Časovni stroj – Potovanje skozi projektne aktivnosti v letu 2019

  • časovni stroj

V Centru IRIS smo tudi v letu 2019 prispevali k večji socialni vključenosti naših učencev/dijakov. Projekt ”Spodbujanje socialne vključenosti” je vseboval veliko zanimivih vsebin, katerih se je v prvem delu udeležilo 9 učencev/dijakov.

Aktivnosti smo razdelili na naslednje module:

  • Kako do zaposlitve?, v okviru katerega smo učence/dijake pripravili za uspešnejše iskanje zaposlitve,
  • Spoznavajmo Slovenijo, v okviru katerega smo si preko spleta ogledali znamenitosti Ljubljane in se udeležili pohoda 100 slepih in slabovidnih po Ljubljani. Omenjeni pohod je bil del aktivnosti ob 100-letnici Centra IRIS,
  • Šolski časopis, v okviru katerega so se učenci/dijaki spoznali s pripravo časopisa, izdelavo intervjujev in podrobneje spoznali delo lektorja. Končni izdelek je bil uspešno izdan šolski časopis z naslovom »Projektor),
  • Zdravo živim, v okviru katerega smo pripravili zdravo malico, spoznali delo čebelarja in se odpravili na Rožnik.

Učitelji smo module pripravili tako, da je bila njihova vsebina razumljiva vsem učencem/dijakom, zato smo jih razdelili v dve skupini. Ob koncu šolskega leta so bili učenci/dijaki z izbranimi vsebinami zelo zadovoljni, saj so dobili veliko novih informacij in se še bolj spoznali z ostalimi učenci/dijaki.

S pričetkom novega šolskega leta, smo pripravili nove module, ki so v teku. Vanje je vključenih pet učencev. Moduli pa so naslednji:

  • Izbira srednje šole,
  • Poznavalec denarja,
  • Organiziram si prostočasno aktivnost,
  • Orientacija
  • Priprava na pridobitev NPK – maser

Zaposleni na projektu smo se v mesecu marcu udeležili okrogle mize z naslovom »Osebe s posebnimi potrebami na trgu dela«. V mesecu maju smo se udeležili mednarodne konference z naslovom »Celostna obravnava, vse življenjsko učenje in socialna vključenost oseb z okvaro vida- srečanje strokovnjakov«, ki jo je ob 100-letnici skrbi za slepe in slabovidne organiziral Center IRIS. Junija smo se udeležili dveh mednarodnih konferenc, in sicer konference v organizaciji ZGNL z naslovom »Drugačni, boljši, socialno vključeni« ter konference v organizaciji CUDV Draga z naslovom »Izzivi prihodnosti«. V septembru smo se udeležili REHA dni, ki so potekali v Portorožu.

Strokovni delavci smo v letu 2019 izvedli izobraževanje za konzorcijske partnerje v projektu z naslovom »Prilagoditve delovnega mesta za slepe in slabovidne«. Poučno izobraževanje na temo slepote in slabovidnosti smo pripravili tudi za prostovoljce različnih fakultet, ki so se v letu 2019 vključili v projektne aktivnosti. Na ta način smo  vključili še nekaj novih učencev, ter jim tako omogočili delo na osebnih ciljih.

Sodelovanje s preostalimi konzorcijskimi partnerji, je v našem projektu zelo pomembno. Tako smo v sodelovanju z društvom Vesele nogice organizirali praktično usposabljanje za dve učenki Centra IRIS. Delovne izkušnje sta pridobivali v mestni knjižnici Ljubljana in v frizerskem salonu En Frizeraj.

Center IRIS svojim učencem/dijakom ponuja varno okolje za učenje. Rezultat tega je masažni salon, ki je odprl vrata tudi zunanjim obiskovalcem. Več informacij si lahko preberete v brošuri. Brosura-masaza-IRIS

Naj vas ob koncu povabimo še na posvet, ki ga organiziramo partnerji na projektu. Potekal bo 10.3.2020 v Hiši Evropske Unije v Ljubljani. Naslov posveta je »Stopimo iz cone ugodja«. Več informaciji pa v vabilu.vabilo_posvet_stopimo_iz_cone_ugodja LEKTORIRANO (1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost