Predstavitveni video za bodoče delodajalce – zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami

Zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami je v današnji družbi pereč problem. Z namenom spodbujanja večjega zaposlovanja omenjenih oseb, smo pripravili predstavitveni video za bodoče delodajalce z naslovom Zaposlitev za vse. Pri videu smo sodelovali z društvom Vesele nogice in snemalnim studiom Dejan Žagar s.p., ki nam je omogočil kvalitetno snemanje video posnetka.

Namen videa je bilo predstaviti uspešne zgodbe zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Pri iskanju le-teh smo si pomagali z mladostniki Centra IRIS, poznanstvi, ki jih imajo zaposleni na društvu Vesele nogice in z lastnimi poznanstvi.

Video je razdeljen v več sklopov. V uvodu se dotakne problematike zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Nadaljuje s predstavitvijo petih delovnih inkubatorjev, ki smo jih izvedli v Centru IRIS. Uspešne zgodbe s praktičnimi usposabljanji predstavijo trije mladostniki z lažjo motnjo v duševnem razvoju. Usposabljanje v podjetju Kronoterm je predstavil Tilen Kolenc, svoje izkušnje z delom v knjižnici Prežihov Voranc je z nami delila Karin Grom, Iza Jarec pa je spregovorila o usposabljanju v frizerskih salonih Anin strižeraj ter En frizeraj. O svojih izkušnjah pa so spregovorili tudi delodajalci, ki so omogočili praktična usposabljanja.

Video se nadaljuje z intervjuji, ki smo jih izvedli v Centru IRIS. Intervjuji so potekali s slepimi in slabovidnimi, ki so z nami delili svoje izkušnje o zaposlovanju. Predstavijo se nam Tina Gostenčnik, ki je zaposlena v administraciji odvetniške pisarne Šelih in partnerji, Peter Zidar, ki dela kot asistent – strokovni delavec na Olimpijskem komiteju Slovenije in Miha Jakopin, ki dela kot telefonski operater na Inštitutu Jožefa Štefana.

Da bi vam lažje predstavili zaposlovanje omenjenih oseb, smo opravili tudi tri intervjuje v realnem delovnem okolju. Potrudili smo se, da vam prikažemo raznolikost poklicev, del in nalog, ki jih lahko opravljajo osebe s posebnimi potrebami. V svoje delovno okolje so nas sprejeli: Sanja Kos, ki je zaposlena preko javnih del na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, Robert Merič, ki je redno zaposlen v podjetju Unija Sibit in Jure Srebrović, ki je direktor zavoda Nova moč; omenjeni zavod se ukvarja z osebno asistenco.

Na koncu lahko zaključimo, da so predstavljene osebe pokazale veliko mero prilagodljivosti in vztrajnosti, da so se zaposlili v trenutnih razmerah. Intervjuji so prav tako pokazali, da lahko opravljajo različna dela in naloge in so lahko z nekaj prilagoditvami uspešni na delovnem mestu.

Vabimo vas, da si ogledate video in se sami prepričate o napisanem:

Upamo, da smo vas z videjem spodbudili k omogočanju zaposlovanja za vse! 🙂

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost