Delovni inkubatorji čakajo učence!

  • 20201125_122647
  • 20201125_122727

Letošnje šolsko leto poteka drugače, kot smo jih vajeni predtem. S projektom smo vstopili v četrto leto. V tem času smo izvedli že veliko različnih aktivnosti, izobraževanj ter modulov. Prav tako pa smo se tudi udeležili različnih strokovnih posvetov ter konferenc.

Pridobljena znanja in izkušnje smo nato želeli strniti v pripravo strokovnega posveta z naslovom ”Stopimo iz cone ugodja”, ki je namenjen večjemu povezovanju različnih deležnikov, kar bi navsezadnje koristilo tako učencem kot različnim ustanovam.

Nato pa je na vrsto prišlo trenutno zdravsteno in socialno stanje, ki je starše dodatno obremenilo, strokovne delavce pa potisnilo v delo z učenci na daljavo. Strokovni posvet smo morali za nedoločen čas prestaviti, prav tako pa je bilo pomembno razmisliti, kako učencem ponuditi projektne aktivnosti, ki bodo v skladu s trenutno situacijo. Zaradi gospodarske nestabilnosti predvidevamo, da se bo v prihodnjih letih še manj zaposlovalo osebe s posebnimi potrebami, oziroma bodo zahteve za zaposlitev, višje. Zato se nam zdi pomembno, da so naši učenci kar najbolje pripravljeni za različna dela.

V Centru IRIS smo ta čas izkoristili za pripravo različnih delovnih inkubatorjev. To so prostori, ki so namenjeni pridobivanju praktičnih znanj za opravljanje dela, vendar v varnem okolju, kjer je najprej v odspredju pozorno učenje ter vaja, kot pa takojšna zahteva po učinkovitosti. Kljub temu se bodo aktivnosti obravnavale, kot da bi bili učenci na pravem delovnem mestu ( ustrezna komunikacija, higiena, odgovornosti, vloge, varnost, doslednost).

Učencem bodo na voljo :

  • kuharski inkubator (koristenje gospodinjske učilnice za pripravo enostavnih jedi, smoothijev, jedi iz pečice, stik z strankami znotraj IRIS – zaposleno osebje, rokovanje z denarjem, dostava in pakiranje hrane itd,..).
  • frizerski salon ( učenje ter nudenje osnovnih frizerskih storitev, skrb za urejenost prostora, spoznavanje pripomočkov, itd,…)
  • masažni salon ( učenje ter nudenje klasične- Švedske masaže, priprava prostora, skrb za stranko, profesionalna komunikacija, itd,…)
  • pisarniški prostor (učenje dela za računalnikom, uporabe spleta ter osnovnih programov, kot npr. word, power point, itd,…)
  • delo v pralnici (učenje uporabe pralnega/ sušilnega stroja, zlaganje ter razvrščanje perila, dostava perila, druga asistenca čistilkam)
  • delo na vrtu (skrb za eko vrt, pospravljanje ter urejanje okolice, košnja trave, asistenca hišniku itd,..)
  • delo v Hostlu 6 Pik (priprava in skrb za urejenost sob, delo receptorja, pomoč pri pripravi zajtrkov, itd,..)

Upamo, da bi se zdravsteno stanje kar najhitreje izboljšalo, da lahko učenci začnejo s koristenjem delovnih inkubatorjev, katere smo skrbno pripravili. Prepričani smo, da jim bodo aktivnosti zelo všeč!

p.s. Še nekaj slik masažnega/ frizerskega salona v nastajanju. Sedaj je salon že veliko bolje opremljen, kot tudi lepši, zato vas ob prvi priložnosti vabimo, da naš salon tudi sami izkusite! Vendar nič pred tem, ko bodo učenci pripravljeni za to 🙂

Ob tej priložnosti vam želimo še uspešno, zdravo in prijetno novo leto!

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost